Η επανάσταση στην Πελοπόννησο

Ο αγώνας για την λευτεριά ξεκινά!...
 

 

 

 

Το Μάρτιο του 1821 η επανάσταση αρχίζει στο Μοριά.Η αριθμητική υπεροχή των Ελλήνων και η ύπαρξη πολλών Φιλικών ήταν από τους βασικούς λόγους που η επανάσταση σημείωσε επιτυχίες.


 

 
 Το πασαλίκι του Μοριά
 
Η επιλογή της Πελοποννήσου δεν ήταν τυχαία.Ο ελληνικός πληθυσμός υπερτερούσε, ο τουρκικός στρατός πολεμούσε στα Γιάννενα τον Αλή πασά, υπήρχαν πολλά στελέχη της Φιλικής Εταιρείας και το ορεινό έδαφος ,ήταν λόγοι που ευννοούσαν τον αγώνα .
 

 

Στις αρχές του 1821 ο Παπαφλέσσας (κλικ),απεσταλμένος της Φιλικής Εταιρείας στη Μυστική Συνέλευση της Βοστίτσας έκαμψε τις αντιρρήσεις των προεστών και του επισκόπου Παλαιών Πατρών Γερμανού, συντονίζοντας την έναρξη της επανάστασης.

 

 
Ο Θεόδωρος Κολοκοτρώνης (κλικ) είχε έρθει κρυφά από τη Ζάκυνθο στη Μάνη και περίμενε...
 

 

Ο αρχιμανδρίτης Γρηγόριος Δικαίος (Παπαφλέσσας) οργανώνει την εξέγερση στην βόρεια Πελοπόννησο (Αχαΐα, κλπ.). Ο Θεόδωρος Κολοκοτρώνης οργανώνει την εξέγερση στην νότια Πελοπόννησο (Μάνη, Καλαμάτα).
 
Οι κινήσεις αυτές ανησύχησαν τους Τούρκους, οι οποίοι κάλεσαν προληπτικά τους αρχιερείς και τους προεστούς στην Τριπολιτσά (Τρίπολη). Όσοι από αυτούς πήγαν, φυλακίσθηκαν. Οι υπόλοιποι πραγματοποίησαν σύσκεψη στις 10 Μαρτίου στη μονή της Αγίας Λαύρας και στη συνέχεια επέστρεψαν στις επαρχίες τους για να στρατολογήσουν παλικάρια.
 

14 Μαρτίου 1821: Οι επαναστάτες χτυπούν 3 αγγελιοφόρους του Χουρσίτ πασά. Η Επανάσταση αρχίζει. Ο σπόρος του Ρήγα αποδίδει καρπούς...

 
17 Μαρτίου 1821 : Αρεόπολη Μάνης (κλικ): Ο Πετρόμπεης Μαυρομιχάλης (κλικ) κήρυξε την έναρξη της επανάστασης. Μπροστά στο ναό των Ταξιαρχών στήθηκε η πρώτη σημαία του ιερού αγώνα που φέρει στη μία επιφάνεια της το σπαρτιατικό πρόσταγμα Η ΤΑΝ Η ΕΠΙ ΤΑΣ και στην άλλη της τις λέξεις ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ Η ΘΑΝΑΤΟΣ.

 
 
 Ο ΟΡΚΟΣ ΤΩΝ ΜΑΝΙΑΤΩΝ

 

«Ορκίζομαι,
εις το όνομα του Παντοδύναμού μας Θεού,
εις το όνομα του Κυρίου μας Ιησού Χριστού
και της Αγίας Τριάδος,
να χύσω και την υστέραν ρανίδα του αίματός μου,
υπέρ πίστεως και Πατρίδος.

 

Ορκίζομαι,
να μη βλέψω εις τα όπισθεν
εάν δεν αποδιώξω τον εχθρόν της Πατρίδος
και της Θρησκείας μου.

 

Ορκίζομαι,
«Ταν ή επί Τας» και «Νίκη ή Θάνατος»
υπέρ Πίστεως και Πατρίδος.

 
 
 
 
21 Μαρτίου 1821: Καταλαμβάνονται το Αίγιο και τα Καλάβρυτα.
 
23 Μαρτίου 1821: Απελευθερώνεται η Καλαμάτα από τους επαναστάτες, με αρχηγούς τον Θεόδωρο Κολοκοτρώνη, τους Μανιάτες και τον Πετρόμπεη Μαυρομιχάλη.
 
Η απελευθέρωση της Καλαμάτας
 
 
 
 
25 Μαρτίου 1821: Τελετουργική έναρξη της επανάστασης.  Σύμφωνα με το θρύλο της Αγίας Λαύρας, η Ελληνική Επανάσταση ξεκίνησε στις 25 Μαρτίου 1821, όταν ο Παλαιών Πατρών Γερμανός(κλικ) ύψωσε το λάβαρο της επανάστασης στο μοναστήρι της Αγίας Λαύρας στα Καλάβρυτα.
 
 
Ο Σουλτάνος για αντίποινα, αλλά και για τρομοκράτηση των Ελλήνων, απαγχονίζει στην Κωνσταντινούπολη τον πατριάρχη Γρηγόριο Ε΄ και πετά το πτώμα του στον Κεράτιο κόλπο.
 
 
12-13 Μαΐου 1821:Μάχη στο Βαλτέτσι (χωριό κοντά στην Τρίπολη)
 
Ο στρατός του Μουσταφάμπεη παθαίνει συντριπτική ήττα από τους Έλληνες.
Η μάχη του Βαλτετσίου είναι μία από τις σημαντικότερες νίκες της ελληνικής Επανάστασης.
 
 
Με την εξάπλωση της Επανάστασης στην Πελοπόννησο, αναλαμβάνει την αρχηγία των ενόπλων ο Κολοκοτρώνης.

 

 

 

Ιούνιος 1821: Φτάνει στην Πελοπόννησο, για να αναλάβει την αρχηγία της Επανάστασης, ο Δημήτριος Υψηλάντης, στην θέση του φυλακισμένου αδελφού του Αλέξανδρου.

23 Ιουλίου 1821: Κατάληψη του φρουρίου της Μονεμβασιάς, ύστερα από τετράμηνη πολιορκία. Είναι το πρώτο κάστρο που περνά στα χέρια των Ελλήνων.

7 Αυγούστου 1821: Καταλαμβάνεται το Νιόκαστρο (κάστρο της Πύλου), ύστερα από πολύμηνη πολιορκία.
Picture
 
 

 
Picture
Picture
 
Η επιλογή της Πελοποννήσου ως μιας από τις βασικές περιοχές όπου θ' άρχιζε η Επανάσταση του 1821, δεν ήταν τυχαία, καθώς σ' αυτήν οι Έλληνες υπερτερούσαν αριθμητικά. Επίσης, αρκετοί ένοπλοι Τούρκοι της Πελοποννήσου είχαν μετακινηθεί στην Ήπειρο για να πολεμήσουν τον Αλή Πασά. Άλλοι ευνοϊκοί παράγοντες ήταν το ορεινό έδαφος της, η απόστασή της από την Κωνσταντινούπολη και ιδίως η ευρεία εξάπλωση της Φιλικής Εταιρείας στους προκρίτους και τους κληρικούς του τόπου.

Στα τέλη του 1820 και στις αρχές του 1821 οι Φιλικοί Παπαφλέσσας και Κολοκοτρώνης έφτασαν στην Πελοπόννησο και συνεργάστηκαν με τους πρόκριτους και τους αρχιερείς της περιοχής για το συντονισμό του Αγώνα. Ο αρχιμανδρίτης Γρηγόριος Δίκαιος ή Παπαφλέσσας διέτρεξε την ύπαιθρο, μεταφέροντας με ενθουσιασμό το μήνυμα της Μεγάλης Επανάστασης και της αποτίναξης του οθωμανικού ζυγού. Ο οπλαρχηγός Θεόδωρος Κολοκοτρώνης πάλι, παλιός κλέφτης και αξιωματικός βρετανικών και γαλλικών στρατιωτικών σωμάτων στα Επτάνησα, πέρασε στη Μάνη ξεσηκώνοντας τους Έλληνες.
 
Picture
 

Οι κινήσεις αυτές ανησύχησαν τους Τούρκους, οι οποίοι κάλεσαν προληπτικά τους αρχιερείς και τους προεστούς στην Τριπολιτσά (Τρίπολη). Όσοι από αυτούς πήγαν, φυλακίσθηκαν. Οι υπόλοιποι πραγματοποίησαν σύσκεψη στις 10 Μαρτίου στη μονή της Αγίας Λαύρας και στη συνέχεια επέστρεψαν στις επαρχίες τους για να στρατολογήσουν παλικάρια.
Picture
Η Επανάσταση ξεκίνησε τον Μάρτιο του 1821 στην Πελοπόννησο, με επιθέσεις εναντίον οχυρωμένων Τούρκων στα Καλάβρυτα και στη Βοστίτσα (Αίγιο). Στις 23 Μαρτίου παραδόθηκε στους Έλληνες η Καλαμάτα και άρχισε η πολιορκία των κάστρων, όπου κατέφευγαν οι Οθωμανοί. Έλληνες που είχαν συγκεντρωθεί στην Πάτρα, ύψωσαν τη σημαία της Ελευθερίας και ψήφισαν επαναστατική επιτροπή με ηγέτη τον μητροπολίτη Παλαιών Πατρών Γερμανό. Τον επόμενο μήνα οι Τούρκοι νικήθηκαν ακόμη μία φορά στο Λεβίδι της Αρκαδίας.
 
Με την εξάπλωση της Επανάστασης σε ολόκληρη την Πελοπόννησο φάνηκε ότι χρειαζόταν ένα συντονισμένο σχέδιο, καθώς δεν αρκούσε ο ηρωισμός των οπλαρχηγών, που πολεμούσαν χωρίς να έχουν επαφή μεταξύ τους. Την ηγεσία των ενόπλων ανέλαβε τότε ο Κολοκοτρώνης. Αυτός έκρινε αναγκαία για την επιτυχία της Επανάστασης την κατάληψη της Τριπολιτσάς, που ήταν το διοικητικό και στρατιωτικό κέντρο της Πελοποννήσου, κι έπειτα των υπολοίπων φρουρίων.
 

 
Picture
 
Τον Ιούνιο του 1821 έφτασε στην Πελοπόννησο και ο Δημήτριος Υψηλάντης, στη θέση του φυλακισμένου αδελφού του Αλέξανδρου, για να αναλάβει την αρχηγία της Επανάστασης. Με τη βοήθεια Επτανήσιων εθελοντών, οι εξεγερμένοι Έλληνες κατέλαβαν τη Μονεμβασιά και το Νεόκαστρο. Η Επανάσταση είχε σημειώσει τις πρώτες επιτυχίες της.
 

Picture

Picture

Picture