Η ατμόσφαιρα

Η δομή της βιόσφαιρας, ως γνωστό, αποτελείται από τη λιθόσφαιρα, τηνυδρόσφαιρα και την ατμόσφαιρα.

 

Ατμόσφαιρα καλείται το αεριώδες περίβλημα που περιβάλλει τη Γη, το οποίο συγκρατείται λόγω της βαρύτητάς της, και φθάνει σε ύψος περίπου 3.500 χλμ. Στην ατμόσφαιρα της Γης οφείλεται η ύπαρξη ζωής, εφόσον σε αυτήν οφείλονται η απορρόφηση μεγάλου τμήματος της υπεριώδους ακτινοβολίας και η μείωση της διαφοράς των ακραίων θερμοκρασιών που θα υπήρχαν μεταξύ ημέρας και νύχτας χωρίς αυτήν.

 

Η σύνθεσή της από την επιφάνεια της θάλασσας και μέχρι τα 50 χλμ ύψος, παραμένει περίπου αμετάβλητη. Αντίθετα η πυκνότητά της ατμόσφαιρας ελαττώνεται πολύ γρήγορα έτσι ώστε η αναπνοή στη κορυφή του Έβερεστ (8.850 μ.) να είναι πολύ δύσκολη μέχρι αδύνατη, αφού η πυκνότητά της εκεί, φθάνει μόλις τα 2/5 της πυκνότητας που παρατηρείται στην επιφάνεια της θάλασσας.

 

Ο ατμοσφαιρικός αέρας αποτελεί μείγμα πολλών αερίων, με το μεγαλύτερο ποσοστό σε όγκο να κατέχει το άζωτο (78%) και το οξυγόνο (21%). Εκτός αυτών υπάρχει το διοξείδιο του άνθρακος, ευγενή αέρια, ίχνη υδρογόνου, όζοντος κλπ. Στην ατμόσφαιρα επίσης αιωρούνται σχεδόν πάντοτε και μόρια κονιορτού, καπνού, άλατος (από τα σταγονίδια των κυμάτων) κλπ., καθώς και μεγάλη επίσης ποσότητα υδρατμών που προέρχεται από την εξάτμιση θαλασσών, λιμνών κλπ.

Η ατμόσφαιρα, είναι εκείνη, που συγκρατεί την Υπεριώδη Ακτινοβολία, είναι εκείνη που προκαλεί τους χρωματισμούς του ουρανού και των νεφών, ενώ συγχρόνως αποτελεί το μέσον στη διάδοση του ήχου, αλλά και στη διάχυση του φωτός. Χωρίς αυτή, ο Ουρανός θα ήταν σκοτεινός, ενώ στη σκιά θα επικρατούσε πλήρες σκοτάδι και οι αστέρες θα έλαμπαν με σταθερό φως νύκτα και μέρα. Επίσης η διάθλαση που συντελεί στο φαινόμενο τα ουράνια σώματα να φαίνονται υπερυψωμένα δεν θα υπήρχε αλλά και ούτε αντικατοπτρισμός θα δημιουργούνταν.

 

Η χημική σύνθεση της ατμόσφαιρας μέχρι του ύψους των 80-100 χλμ είναι αμετάβλητη. Ανάλογα όμως της μεταβολής της θερμοκρασίας διακρίνονται σ΄ αυτή τα ακόλουθα στρώματα.

 

Τροπόσφαιρα
 
Το πλησιέστερο στην επιφάνεια της Γης ατμοσφαιρικό στρώμα με πάχος από 7 μέχρι 18 χλμ., ανάλογα με την εποχή του έτους και το γεωγραφικό πλάτος. Έχει τη μεγαλύτερη πυκνότητα απ' όλα τα στρώματα και περιλαμβάνει περίπου το 80% των αερίων της ατμόσφαιρας και όλους τους υδρατμούς. Μέσα στην τροπόσφαιρα γεννιούνται οι βροχές, οι άνεμοι, οι ομίχλες. Η θερμοκρασία του αέρα πέφτει όσο ανεβαίνουμε ψηλότερα και φτάνει στους -80C στο άνω όριο της τροπόσφαιρας που ονομάζεται τροπόπαυση.
 
Στρατόσφαιρα
 

 

 
 
Εκτείνεται σε ύψος 50 περίπου χλμ. και περιέχει σχεδόν ολόκληρο τον υπολειπόμενο αέρα. Η θερμοκρασία κυμαίνεται από τους -80C μέχρι τους -3C στο ανώτερο όριό της που είναι η στρατόπαυση. Η αύξηση της θερμοκρασίας μέσα στη στρατόσφαιρα, οφείλεται στη θέρμανση του όζοντος (Ο3), από την απορρόφηση ενός μεγάλου τμήματος της υπεριώδους ακτινοβολίας του Ήλιου. Χωρίς αυτό το στρώμα του όζοντος η ζωή στη Γη θα ήταν αδύνατη. Τα τελευταία χρόνια το στρώμα όζοντος έχει μειωθεί σημαντικά λόγω της ρύπανσης της ατμόσφαιρας (τρύπα όζοντος).

 
Μεσόσφαιρα
Στο στρώμα αυτό, που έχει πάχος 30 περίπου χλμ., η θερμοκρασία είναι πολύ χαμηλή, γύρω στους -120 οC. Το τελευταίο μέρος της μεσόσφαιρας(80-90 χλμ) βρίσκεται ημεσόπαυση που είναι η πιο ψυχρή περιοχή της γήινης ατμόσφαιρας,επειδή δεν υπάρχει το όζον.
Θερμόσφαιρα
Φθάνει τα 500 χλμ. Το ανώτερο μέρος της λέγεταιθερμόπαυση.

 

 

Εξώσφαιρα
 
 
Το τελευταίο στρώμα της ατμόσφαιρας, πάνω από το 500 χλμ. Τα μόρια των πολύ αραιών αερίων που το αποτελούν διαφεύγουν στο Διάστημα.
(πηγή : Εγκύκλιος παιδεία)
 

 

Κάνε κλικ στην εικόνα : Η ατμόσφαιρα της γης (eduportal.gr)
 
 

Κάνε κλικ στην εικόνα και θα παίξεις ένα παιχνίδι με τα στρώματα της ατμόσφαιρας. Είναι στα αγγλικά, αλλά μπορείς να το παίξεις. Πάτα  start και ξεκίνησε. Θα κάνεις κλικ στα αντικείμενα που είναι στην κάτω μπάρα και θα τα τοποθετείς στο στρώμα της ατμόσφαιρας που ανήκουν. Μετά θα πατάς το πράσινο βελάκι για να δεις αν τα τοποθέτησες σωστά.


ΛΟΓΙΣΜΙΚΟ ΓΕΩΓΡΑΦΙΑΣ Ε' ΣΤ'  ΤΑΞΗΣ (πάτησε δεξιά τη Στ τάξη, μετά το σύνδεσμο για το διαστημόπλοιο "Γαλαξίας" και σύρε τα ονόματα στη σωστή θέση)

 

  

 

Η σημασία της ατμόσφαιραςείναι πολύ μεγάλη για τη διατήρηση της ζωής στη Γη γιατί :
α) απορροφά μέρος της θερμότητας του ήλιου , ώστε η θερμοκρασία του αέρα να είναι κατάλληλη για να ζήσουμε.
 
β) απορροφά μεγάλο μέρος από επικίνδυνες ηλιακές ακτινοβολίες, οι οποίες αν έφταναν στον πλανήτη μας θα κατέστρεφαν τη ζωή πάνω σε αυτόν.
 
γ)προστατεύει τον πλανήτη μας από τις επιθέσεις αστεροειδών και άλλων σωμάτων που 
κυκλοφορούν με ιλιγγιώδεις ταχύτητες στο διάστημα.

 

 δ) περιέχει το οξυγόνο, που είναι απαραίτητο για τη ζωή
 .

 

ΤΟ ΟΖΟΝ-ΤΡΥΠΑ ΟΖΟΝΤΟΣ

Το περίβλημα της ατμόσφαιρας ονομάζεται όζον. Το όζον λειτουργεί ως "γυαλί ηλίου" για τη γη μας, δηλαδή την προστατεύει από τις βλαβερές ακτινοβολίες του ήλιου.

 

 

Καταστρέφοντας το όζον επιτρέπουμε σε περισσότερες ακτινοβολίες να "εισβάλλουν" στον αέρα. Έτσι, οι θερμοκρασίες γίνονται υψηλότερες. και φτάνουμε στο φαινόμενο του "ζεστού χειμώνα".
 

 

Σε πολλά σπρέι (αποσμητικά, απορρυπαντικά κ.ά.) χρησιμοποιείται ένα προωθητικό αέριο που βοηθά το υγρό να βγει με τη μορφή που το βλέπουμε. Αυτό το αέριο απελευθερώνεται κατά τη χρήση του σπρέι και έτσι προκαλείται η καταστροφή του όζοντος.
 

 

Εδώ πρέπει να πούμε ότι σήμερα υπάρχουν σπρέι που δεν καταστρέφουν το όζον. Είναι τα σπρέι εκείνα που αναγράφουν στη συσκευασία τους: "ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΕΙ ΤΟΟΖΟΝ". Καλό θα είναι, εμείς οι καταναλωτές να προσέχουμε τα σπρέι που αγοράζουμε, ψάχνοντας για την παραπάνω επιγραφή.

 

 

Η τρύπα του όζοντος είναι το αποτέλεσμα της μόλυνσης του.

 

 

Τρύπα του όζοντος ονομάζεται το φαινόμενο σύμφωνα με το οποίο το στρώμα του όζοντος που βρίσκεται στα ανώτερα στρώματα της ατμόσφαιρας της γης πάνω από την Ανταρκτική μειώνεται σε πάχος. Επειδή το λεπτότερο σημείο του είναι πάνω από το Βόρειο Πόλο, η μείωση του πάχους του στρώματος έχει σαν αποτέλεσμα την ονομαζόμενη "τρύπα" στο στρώμα του όζοντος. Λόγω του ότι το όζον προστατεύει από την ηλιακή ακτινοβολία, η δημιουργία της τρύπας του όζοντος έχει αρνητικά αποτελέσματα στην ανθρώπινη υγεία.
 
 

 

 
Η μόλυνση αυτή προκαλεί, όχι την καταστροφή, αλλά την ελαχιστοποίηση του όζοντος που, καθώς είναι ραγδαία, σύντομα θα προκαλέσει και την εξαφάνισή του.
Να ξέρεις ότι το όζον αναπαράγεται μόνο του, αλλά με αργότερους ρυθμούς απ' ότι το καταστρέφουμε.
Όπως λοιπόν καταλαβαίνεις αν η μόλυνση του όζοντος σταματήσει, τότε ΙΣΩΣ μετά από πολλά χρόνια ξαναποκτήσειτην ποσότητα που είχε πρώτα. Όμως, από έρευνες επιστημόνων, το παραπάνω είναι πολύ ΑΠΙΘΑΝΟ…
(πηγή : Εγκύκλιος Παιδεία)


Κάνε κλικ στην εικόνα και θα μάθεις περισσότερα για το φαινόμενο του θερμοκηπίου.
 

Από βιβλίο μαθητή το κεφ. 9

Από τετρ. εργασιών την 9η άσκηση


ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ - ΠΡΟΣΘΕΤΟ ΥΛΙΚΟ
external image sd.jpg





(Για να μεταβείτε στην εφαρμογή, κάντε κλικ στην εικόνα)

atmosfaira.jpg
(Για να μεταβείτε στην εφαρμογή, κάντε κλικ στην εικόνα)
 

external image p25.gif   Μάθε παίζοντας, πώς να προφυλαχθείς από την ηλιακή ακτινοβολία!

external image fthermo.jpg

d.jpg
Μια πολύ ενδιαφέρουσα εφαρμογή που εξηγεί με απλό και κατανοητό τρόπο το φαινόμενο του θερμοκηπίου.
(Για να μεταβείτε στην εφαρμογή, κάντε κλικ στην παραπάνω εικόνα)
Πηγή: e-Γεωγραφία