Ζώνες βλάστησης

Οι περιοχές της γης δεν έχουν όλες την ίδια βλάστηση. Συναντάμε περιοχές με πλούσια  και άλλες με φτωχή βλάστηση. Η φυτική διάπλαση μιας περιοχής εξαρτάται από την κλιματική ζώνη στην οποία βρίσκεται. 


 

κλικ στην εικόνα
  • Στην πολική ζώνη, συναντάμε τη φυτική διάπλαση της τούνδρας ( μόνο το καλοκαίρι - στη βόρεια πολική ζώνη ) που λόγω της χαμηλής θερμοκρασίας επικρατεί μόνο η ανθεκτική στο κρύο βλάστηση δηλαδή βρύα και λειχήνες.


Τα ζώα που μπορούν να ζήσουν σε αυτή τη βλάστηση είναι οτάρανδος, ο λύκος, η πολική αλεπού και αρκούδα, ο λαγόςκλπ.
 

 


 

  • Στην εύκρατη ζώνη και νότια της τούνδρας συναντάμε την τάιγκαδηλαδή δάση από κωνοφόρα δέντρα(πεύκα, έλατα κ.ά.) Την τάιγκα τη συναντάμε σε περιοχές με μεγάλο υψόμετρο.

 

 
 

 Μετά την τάιγκα κυριαρχούν τα φυλλοβόλα δάση και οιστέπες, δηλαδή λιβάδια με ξηρό κλίμα.

 

 
 

 

 


Στην εύκρατη ζώνη αναπτύσσεται και η μεσογειακή βλάστηση, που χαρακτηρίζεται από μεικτά δάση, θάμνους, ελιές κλπ.

Στη ζώνη αυτή συναντάμε κυρίως κατοικίδια και ζώα που ζουν ελεύθερα στη φύση.

 
 
  • Τέλος στην τροπική ζώνη, συναντάμε το τροπικό δάσος που είναι γνωστό και σαν ζούγκλα και χαρακτηρίζεται από ψηλή βλάστηση εξαιτίας των πολλών βροχών.
 
 
 
 

Επίσης αναπτύσσεται η σαβάνα σε ημιλιβαδικές εκτάσεις απόφυλλοβόλα αγκαθωτά δέντρα με μικρά φύλλα, θάμνους καιπόες.

 

Στη σαβάνα ζουν ελέφαντες, ζέβρες, τίγρεις, λιοντάρια γεράκια, γύπες κ. α. Στις ξηρές περιοχές αναπτύσσεται και εδώ, όπως και στην εύκρατη ζώνη, η φυτική διάπλαση τηςστέπας, ιδίως κατά την εποχή των βροχών.
 

 
 

Αυτή αποτελείται από μικρούς θάμνους και μικρά δέντρα και φιλοξενεί χορτοφάγα ζώα( άλογα, καμήλες κ. ά.), τρωκτικά, σαύρες και φίδια.

Κλικ : τα δάση του κόσμου(χάρτης)



 

 

Τα δάση όλου του κόσμου - χάρτες
 
ΚΛΙΚ
 
ΚΛΙΚ

 

Δες φωτογραφίες από ζώα και φυτά του Αμαζονίου 
 
ΚΛΙΚ
 
Χάρτης Βλάστησης Αφρικής
 
Κρουστώδεις και φυλλώδεις λειχήνες σε τοίχο

Οι λειχήνες είναι συμβιωτικοί οργανισμοί δημιουργημένοι από τον σύνδεσμο μικροσκοπικών πράσινων φυκών ή κυανοβακτηρίων και νηματοειδών μυκήτων ή μανιταριών. Οι λειχήνες λαμβάνουν το εξωτερικό σχήμα του μύκητα με τον οποίο συνεργάζονται και έτσι ονομάζονται με βάση τον μύκητα. 

 
 
Βρύα σε δασώδη κήπο στο Κυότο

Βρύο είναι το σχετικά μικρό και απλό φυτό, που διαθέτει ριζοειδή και αναπαράγεται με σπόριαεκβλάστηση και αναγέννηση από αποκομμένα φύλλα, ενώ δεν διαθέτει άνθη και καρπούς. Συνήθως τα βρύα είναι πράσινα, ζουν στην ξηρά, δε διαθέτουν σύστημα μεταφοράς νερού και θρεπτικών συστατικών. Τα βρύα πλέον ταυτίζονται με τη συνομοταξία των βρυόφυτων, παλιότερα σε αυτήν τη συνομοταξία εντάσσονταν και άλλες ομάδες φυτών. Τα βρύα περιλαμβάνουν 14.000 με 15.000 είδη.