το ηλιακό σύστημα

Το ηλιακό μας σύστημαFlash applet

 

 

Χρησιμοποιώντας τα στοιχεία του πίνακα της προηγούμενης σελίδας βρείτε τα ουράνια σώματα που έχουν μεγαλύτερο μέγεθος από το μέγεθος της Γης. Html, GoogleDocs Javascript Flash Applet

Ας συζητήσουμε γιατί όλοι οι πλανήτες του ηλιακού μας συστήματος έχουν αρχαία ελληνικά ονόματα.

Εικόνα 6.3: Η Γη και ο δορυφόρος τηςΓύρω από ορισμένους πλανήτες περιφέρονται άλλα ουράνια σώματα, οι δορυφόροι.

Ο μοναδικός δορυφόρος της Γης είναι η Σελήνη. Flash applet

Ο Ήλιος, οι οκτώ πλανήτες και οι δορυφόροι τους αποτελούν τοηλιακό μας σύστημα.

Μία από τις μεγάλες στιγμές της ανθρωπότητας ήταν εκείνη που οι αστροναύτες Άρμστρονγκ και Ώλντριν περπάτησαν στο έδαφος της Σελήνης στις 21 Ιουλίου 1969. Στο σημείο που πάτησαν για πρώτη φορά έστησαν μια πινακίδα που έγραφε: «ΕΡΧΟΜΑΣΤΕ ΕΙΡΗΝΙΚΑ ΕΚ ΜΕΡΟYΣ ΤΗΣ ΑΝΘΡΩΠΟΤΗΤΑΣ».

Βίντεο


Εικόνα 6.4: Οι πρώτοι άνθρωποι στη Σελήνη
 
Γεωγραφικό γλωσσάριο Flash applet

 

 
Oμαδική δραστηριότητα (προαιρετική)

Χωρισμένοι σε οκτώ ομάδες (όσοι και οι πλανήτες) συγκεντρώνουμε πληροφορίες από τη μυθολογία ή από εγκυκλοπαίδειες για τα ονόματα των πλανητών.

Aν θέλεις, διάβασε κι αυτό... Flash applet

Ο πλανήτης Αφροδίτη

 

ΓΕΩΓΡΑΦΙΚΟ ΓΛΩΣΣΑΡΙΟ

Αστέρας: το ουράνιο     σώμα που εκπέμπει φως και θερμότητα. 
Αυτόφωτο σώμα: το ουράνιο σώμα που έχει δικό του φως 
Δορυφόρος: το ουράνιο σώμα που περιστρέφεται γύρω από έναν πλανήτη  
Ετερόφωτο σώμα: το ουράνιο σώμα που δεν έχει δικό του φως  
Ηλιακό σύστημα: ο Ήλιος με τους πλανήτες και τους δορυφόρους τους  
Πλανήτης: το ουράνιο σώμα που περιφέρεται γύρω από τον Ήλιο

 

Στο σύμπαν υπάρχουν περίπου ένα τρισεκατομ- μύριο τρισεκατομμύρια άστρα.    Τόσα άστρα όσοι είναι και οι κόκκοι άμμου  όλων των ωκεανών της Γης!

Ότι βλέπουμε στον ουρανό ανήκει στο παρελθόν.            Το φως του ήλιου χρειάζεται 8,5 λεπτά περίπου για να φτάσει στη Γη , δηλαδή τον βλέπουμε όπως ήταν 8,5 λεπτά πριν.

Το πλησιέστερο σε μας    άστρο είναι ο 
Ήλιος. Απέχει 150.000.000 χλμ. Το αμέ-σως επόμενο κοντινό    άστρο είναι τοΆλφα του Κενταύρου που βρίσκεται σ’ απόσταση 44 τρισεκατομμύρια χλμ. Αν ταξιδεύαμε μ’ ένα διαστημόπλοιο με ταχύτη-  τα 50.000 χλμ. την ώρα ,   θα φτάναμε στη Σελήνη   σε 8 ώρες , στον Ήλιο σε 125 ημέρες και στο άλφα Κενταύρου σε 92.880 χρό-νια ! Το πιο απόμακρο αντικείμενο που έχουμε παρατηρήσει βρίσκεται τό-σο μακριά από εμάς , ώστε το φως του χρειάζεται 15 δισεκατομμύρια χρόνια για να φτάσει στη Γη!

Το πόσο φωτεινό μας φαίνεται ένα αστέρι εξαρτάται απ’ την απόστα-σή του απ’ τη Γη , το μέγε-θός του και το χρώμα του. Υπάρχουν άστρα σ’ όλα σχεδόν τα χρώματα της Ίριδας : γαλάζια , λευκά , κίτρινα , κόκκινα κλπ. Το χρώμα ενός αστεριού εξαρτάται απ’ την επιφανειακή θερμοκρα-    σία του. Τα πιο θερμά άστρα έχουν γαλάζιο χρωματισμό και η επιφανειακή τους θερμοκρασία φτάνει ως    και 30.000 βαθμούς   Κελσίου ( Η επιφανειακή θερμοκρασία του Ήλιου είναι 6.000 βαθμοί Κελσί-  ου ). 

Με βάση το χρώμα  ενός άστρου μπορούμε να   υπολογίσουμε τη   θερμοκρασία του. 

Τ’ άστρα μάς πλησιάζουν ή απομακρύνονται από μας. Για παράδειγμα , ο Σείριος απομακρύνεται από μας    με ταχύτητα 8 χλμ. κάθε δευτε-ρόλεπτο. Αντίθετα η 
Αίγα του Η-νίοχου μας πλησιάζει με ταχύ-τητα 30 χιλιόμετρα κάθε δευτερόλεπτο και οΛαμπαδίας   με ταχύτητα 200.000 χιλιομέτρων την ώρα ! Βέβαια      τ’ άστρα βρίσκονται τόσο   μακριά μας που θα χρεια-      στούν δισεκατομμύρια χρόνια για να μας φτάσουν. 

Όλα τ’ άστρα περιφέρονται   γύρω απ’ το γαλαξιακό κέντρο. Μαζί τους και ο Ήλιος μας ,        που χρειάζεται περίπου 250 εκατομμύρια χρόνια για να συμπληρώσει μια πλήρη γαλαξιοκεντρική τροχιά. Στα         5 δισεκατομμύρια χρόνια από τότε που γεννήθηκε το άστρο   μας , το Ηλιακό Σύστημα έχει κάνει αυτή την τροχιά περίπου 20 φορές.

 

Βόλτα με τον Wall-E στο ηλιακό σύστημα...

 
Είσαι για μια απίθανη βόλτα στο ηλιακό σύστημα παρέα με τον Wall.Ε και τη φίλη του την Εύα; Θέλεις να μάθεις μαζί τους στοιχεία για τους πλανήτες;
Ανέβα στο διαστημόπλοιό τους, δέσε καλά τη ζώνη σου και ...3, 2, 1... εκτόξευση!

Κάνε κλικ στην εικόνα και ετοιμάσου για ένα φανταστικό ταξίδι...
 
Προσοχή! Αν έχεις στον υπολογιστή σου Office 2010 κάνε κλικ εδώ για να κατεβάσεις (αν θέλεις) το παιχνίδι σε παρουσίαση PowerPoint...
 
 
 (κλικ στην εικόνα για να μεταβείς στο παιχνίδι)

9planets.jpg

Το Ηλιακό μας σύστημα

ΚΛΙΚ στην εικόνα για το ΚΟΥΙΖ!

Η κατάκτηση της Σελήνης   χρονολόγιο

ηλιακό σύστημα   Πληροφορίες για τους πλανήτες του ηλιακού συστήματος, με φωτογραφίες για τον κάθε ένα (έγγραφο Word)

 ηλιακό σύστημα   Πληροφορίες on-line για τους πλανήτες του ηλιακού συστήματος

   ηλιακό σύστημα   (Προσομοίωση) Δείτε την ταχύτητα περιφοράς των πλανητών, ανάλογα με την απόστασή τους από τον ήλιο

Το ηλιακό σύστημα   Τοποθετήστε τους πλανήτες στην σωστή θέση (Παιχνίδι - Όταν φορτώσει η σελίδα, επιλέγουμε το πρώτο κουτάκι:"Planet level")

ηλιακό σύστημα   Τρισδιάστατο ταξίδι

Τρία χρόνια από την ζωή του ήλιου   σε ένα βίντεο των τριών λεπτών (Δύο εικόνες την ημέρα). Πληροφορίες στα ελληνικά από ΕΔΩ!

 

ταξίδι μέχρι την άκρη του σύμπαντος, μέρος 1   (απόσπασμα από το ντοκυμαντέρ του National Geographic - Από το blog stin-st-taxi)

   ταξίδι μέχρι την άκρη του σύμπαντος, μέρος 2   (απόσπασμα από το ντοκυμαντέρ του National Geographic - Από το blog stin-st-taxi)

animation   περιφορά της Γης γύρω από τον ήλιο (και της Σελήνης γύρω από την Γη)