Οι ανθρώπινες δραστηριότητες ως παράγοντας μεταβολών στην επιφάνεια της Γης

Παρατηρώντας τις εικόνες συζητήστε για τις ανθρώπινες δραστηριότητες που προκαλούν μεταβολές στην επιφάνεια της Γης. Video Clip (.flv) Video Clip (.flv) Video Clip (.flv)

Video Clip (.flv)Ας συζητήσουμε την καταστροφή της φύσης (εικόνα 17.2) που οφείλεται στην ανθρώπινη παρέμβαση. Ας καταγράψουμε τα αποτελέσματα αυτής της ανθρώπινης παρέμβασης.

Παρατήρησε τις εικόνες

 

 

 

 

Έχουν κάποια σχέση μεταξύ τους;

Η φωτιά που άναψε κάποιος εμπρηστής, αφού έκαψε χιλιάδες στρέμματα και προξένησε μεγάλες καταστροφές σε χλωρίδα και πανίδα και αφού χάθηκε ένας τόπος αναψυχής που μας προσφέρει οξυγόνο, έφερε και μελλοντικές καταστροφές αφού δεν υπήρχαν τα δέντρα να συγκρατήσουν το νερό με τις ρίζες τους και επακολούθησαν μεγάλες πλημμύρες. Πλημμύρες είναι δυνατόν να έχουμε και από την συνήθεια των ανθρώπων να ρίχνουν στις κοίτες των ποταμών απορρίμματα από μπάζα.
 

Και δεν είναι μόνο αυτό. Μπορούμε να έχουμε κατολισθήσεις και από κατασκευές έργων και από καταστροφή δασών, που μπορεί να συνδυαστεί και με ανθρώπινα θύματα κλπ


Η υλοτομία επίσης και ιδίως η ανεξέλεγκτη καταστρέφει την ενότητα του δάσους και την ικανότητά του για ανανέωση.


Τα καυσαέρια επίσης των πόλεων και των βιομηχανιών επηρεάζουν την ανάπτυξη των δασών όπως το ίδιο συμβαίνει και από τους επισκέπτες των δασών που πολλές φορές αφήνουν κάθε είδους σκουπίδι στο δάσος και πολλά από αυτά μάλιστα είναι δυνατό να γίνει και εστία πυρκαγιάς το καλοκαίρι( μπουκάλι κλπ)


Η προστασία των δασών πρέπει να γίνει στόχος όλων των ανθρώπων αλλά και το ίδιο το κράτος να λάβει προστατευτικά μέτρα, όπως η επαρκής φύλαξή τους, η έγκαιρη επέμβαση των δυνάμεων κατάσβεσης και η δημιουργία αντιπυρικών ζωνών.


Ακόμα και η χρήση συστημάτων ανίχνευσης φωτιάς, όπως υπάρχει σε πολλές χώρες του εξωτερικού


Αλλοίωση της επιφάνειας της Γης, είναι δυνατόν να συμβεί ακόμα και με έργα χρήσιμα προς τον άνθρωπο. Π. χ. για την διάνοιξη ενός μεγάλου δρόμου και η δημιουργία σήραγγας( έργα οδοποιίας), διευκολύνει μεν την κυκλοφορία, αλλάζει όμως τη μορφολογία του εδάφους


ακόμα και η δημιουργία φραγμάτων, μπορεί να αποθηκεύει νερό και να αντιμετωπίζονται οι ξηρασίες και οι πλημμύρες αλλά από την άλληπαρεμποδίζεται η μετανάστευση και η κυκλοφορία ειδών πανίδας( ψάρια), δημιουργούνται τμήματα ξηράς στις εκβολές των ποταμών(προσχώσεις) και επεμβαίνουμε στη φυσική ομορφιά του τοπίου.

Και βέβαια ο μεγαλύτερος κίνδυνος που προκαλεί παρόμοιες καταστάσεις ακούει στο όνομα κλιματική αλλαγή, αφού η αλόγιστη χρήση τοξικών στοιχείων( λιπάσματα, φυτοφάρμακα κλπ), η εκπομπή ρύπων από αυτοκίνητα και εργοστάσια, η ρίψη χημικών ουσιών κλπ καταστρέφουν το περιβάλλον, δημιουργούν απίστευτα φυσικά φαινόμενα επικίνδυνα για τον άνθρωπο( έντονες βροχοπτώσεις, μεγάλες πυρκαγιές από "αφύσικες" ζέστες, έντονες ξηρασίες κλπ)