Θάλασσα λέμε υδάτινες εκτάσεις που περικλείονται από στεριά. Η θάλασσα αποτελεί το 73% της Γης, ενώ το υπόλοιπο καλύπτεται από ξηρά(27%)
 

Γι αυτό και η Γη αποκαλείται και "γαλάζιος πλανήτης", αφού διαθέτει μεγάλο όγκο νερού.
Η θάλασσα της Γης χωρίζεται σε μεγάλες και μικρότερες υδάτινες εκτάσεις. Οι πρώτες αποτελούν τους ωκεανούς και είναι τέσσερις(4): ο Ειρηνικός(μεγαλύτερος) ο Ατλαντικός, ο Ινδικός και ο Αρκτικός.
Στις μικρότερες ανήκουν και οι θάλασσες που περιβάλλουν την Ελλάδα: η Μεσόγειος, η Μαύρη και η Αδριατική. Μέρη αυτών των θαλασσών αποτελούν και τα πελάγη(Αιγαίο, Ιόνιο κλπ)


Η ξηρά χωρίζεται από τη θάλασσα σε περιοχές με μεγάλη έκταση, τιςηπείρους. Αυτές είναι έξι(6): η Ασία(μεγαλύτερη), η Αμερική, η Αφρική, η Ανταρκτική(θεωρείται από πολλούς ως η 6η ήπειρος), η Ευρώπη και η Ωκεανία

Από μελέτες που έγιναν διαπιστώθηκε ότι πριν από 200.000.000 χρόνια οι ήπειροι ήταν ενωμένες μεταξύ τους σε μια υπερήπειρο, την Πανγαία ή Παγγαίακαι με τα χρόνια μετατοπίστηκαν.
Καθώς ο πυθμένας των θαλασσών απλώθηκε εξαιτίας τεκτονικών ανακατατάξεων, η Παγγαία διαχωρίστηκε και οι ήπειροι άρχισαν να απομακρύνονται μεταξύ τους, παίρνοντας τελικά τη σημερινή τους θέση

 

 

 

Η Ανταρκτική δεν έχει κατοίκους γι αυτό και το έμβλημα των ολυμπιακών αγώνων έχει 5 κύκλους, που εκφράζουν τις 5 ηπείρους, μία για κάθε χρώμα(μπλε=Ευρώπη,κίτρινο=Ασίαμαύρο=Αφρικήπράσινο= Ωκεανία,κόκκινο=Αμερικήκαι είναι ενωμένοι για να δηλώσουν τα ιδεώδη του ολυμπισμού: τη φιλία, τη συναδέλφωση και την ειρήνη ανάμεσα στους λαούς.

Παρατηρώντας τη Γη διαπιστώνουμε ότι στο βόρειο ημισφαίριο η ξηρά καταλαμβάνει περισσότερο τμήμα από ότι στο νότιο που τη μεγαλύτερη έκταση έχει η θάλασσα



Δραστηριότητα(email)

Στην παρακάτω εικόνα βλέπεις σκηνή από την Τιτανομαχία. Δεξιά εικονίζεται ο Ωκεανός. Ψάξε και βρες τι ήταν ο Ωκεανός και ποια η κατάληξη της Τιτανομαχίας. Σε ποια άλλη πόλη της Ευρώπης υπάρχει άγαλμα του Ωκεανού σε γνωστή πλατεία της; Βρες επίσης κάποιο άλλο όνομα μυθικό που να έχει σχέση με μια ήπειρο.


από:egpaid.blogspot.com/2009/10/blog-post_22.html

 

Πανγαία

ΚΛΙΚ στην λέξη!

Ο Ατλαντικός Ωκεανός είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος ωκεανός της γης, μετά τον Ειρηνικό και καλύπτει το ένα πέμπτο της επιφάνειάς της. Το όνομά του προέρχεται από τον Άτλαντα που έπεσε στον ωκεανό αυτόν καθώς γλίστρησε από το μεγάλο βουνό της Αφρικής.

Στα δυτικά του Ατλαντικού Ωκεανού βρίσκεται η Αμερική και στα ανατολικά η Ευρώπη (βορειοανατολικά) και η Αφρική (νοτιοανατολικά). Έχει έκταση 106.400.000 χμ² και όγκο 354.700.000 χμ³. Το μέσο βάθος του είναι 3.338 μ. περίπου και το μεγαλύτερό του βάθος 8.605 μ. κοντά στο Πουέρτο Ρίκο. Το άνοιγμα του ωκεανού κυμαίνεται μεταξύ 2.848 χλμ, στο σημείο μεταξύ Βραζιλίας και Λιβερίας, και 4.830 χλμστο σημείο μεταξύ Βόρειας Αμερικής και Βορείου Αφρικής.