Η περιφορά της γης-οι εποχές

Δείτε  λοιπόν πως με την περιφορά της Γης γύρω από τον Ήλιο αλλάζουν και οι εποχές ΕΔΩ και ΕΔΩ

Η θέση του άξονα της γης είναι πλάγια σε σχέση με την τροχιά της γύρω από τον ήλιο. Αποτέλεσμα της μικρής αυτής κλίσης του άξονα της είναι ο ήλιος να μην θερμαίνει κάθε φορά το ίδιο τα δύο ημισφαίρια της. Στο φαινόμενο αυτό οφείλονται οι εποχές.

ΚΛΙΚ

 
Εποχές λέμε τις περιόδους που διαιρείται το έτος και επικρατούν ανάλογες καιρικές συνθήκες. Το τμήμα της γης που στρέφεται προς τον ήλιο δέχεται κάθετα τις ακτίνες του και έτσι θερμαίνεται περισσότερο κι επικρατεί καλοκαίρι. Αντίθετα συμβαίνει με τις άλλες περιοχές που δέχονται τις ακτίνες πλάγια και έτσι έχουμε χειμώνα, αφού τις θερμαίνουν λιγότερο. Είναι ευνόητο ότι αν το βόρειο ημισφαίριο έχει καλοκαίρι το νότιο θα έχει χειμώνα κ.ο.κ.

Δες διαδραστικά πώς διακρίνουμε στο βόρειο ημισφαίριο τι εποχή έχουμεΚΛΙΚ(play-stop)
 
Ιδιαίτερη μνεία πρέπει να κάνουμε για τους πόλους που οι ακτίνες του ήλιου φωτίζουν τον κάθε πόλο 6 μήνες το χρόνο. Έτσι για 6 μήνες επικρατεί συνεχώς μέρα(πολική ημέρα) καικαλοκαίρι. Είναι ο γνωστός ήλιος του μεσονυκτίου και παρατηρείται για λίγες βέβαια μέρες και στις γύρω περιοχές(Σκανδιναβία, Ρωσία κλπ)
Κατά το διάστημα αυτό είναι ευνόητο ότι ο άλλος πόλος δε θα φωτίζεται καθόλου και έχουμε την πολική νύχτα και χειμώνα.

Πρόσεξε τι θα γινόταν αν ο άξονας της Γης ήταν κάθετος προς το επίπεδο της τροχιάς της γύρω από τον ήλιο

ΚΛΙΚ


Όλα τα παραπάνω φαινόμενα, οι πρώτοι που τα παρατήρ
ησαν ήταν οι αρχαίοι Έλληνες αφού από τη δημιουργία του Σύμπαντος κιόλας είχαν βγάλει τα συμπεράσματά τους ορφικοί φιλόσοφοι για να συνεχίσουν άλλοι σπουδαίοι φιλόσοφοι(Αρίσταρχος, Πυθαγόρας, Θαλής κλπ)για την κίνηση της γης, τον ήλιο σαν κέντρο του σύμπαντος κλπ.

 

 
 ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ:ΚΛΙΚ

 

 

 
ΕΞΟΜΟΙΩΤΗΣ ΕΠΟΧΩΝ ΚΑΙ ΕΛΛΕΙΠΤΙΚΗΣ ΤΡΟΧΙΑΣ ΤΗΣ ΓΗΣ:ΚΛΙΚ

 
ΔΙΑΔΡΑΣΤΙΚΟ:ΚΛΙΚ
 

 
Ο νοητός άξονας της Γης είναι πλάγιος προς το επίπεδο της ελλειπτικής τροχιάς της γύρω από τον Ήλιο. Στην κλίση του αυτή οφείλονται οι εποχές του έτους. Κατά την περιφορά της Γης άλλοτε είναι στραμμένο προς τον Ήλιο το βόρειο και άλλοτε το νότιο ημισφαίριο της. Όταν είναι στραμμένο προς τον Ήλιο το βόρειο ημισφαίριο, οι ηλιακές ακτίνες πέφτουν κάθετα προς αυτό και το θερμαίνουν περισσότερο, ενώ στο νότιο ημισφαίριο πέφτουν πλάγια και το θερμαίνουν λιγότερο. Στην περίπτωση αυτή το βόρειο ημισφαίριο έχει καλοκαίρι και το νότιο ημισφαίριο έχει χειμώνα.

 

 

 
 
Δυο φορές το χρόνο η διαφορά ανάμεσα στη διάρκεια της ημέρας και στη διάρκεια της νύχτας είναι η μεγαλύτερη.Αυτό συμβαίνει γιατί τότε ο ήλιος απέχει περισσότερο από τον Ισημερινό.
΄Οταν συμβαίνει αυτό έχουμε τα ηλιοστάσια. Ονομάστηκαν έτσι, γιατί όταν ο ήλιος φτάνει σ' αυτά τα σημεία, δημιουργείται η εντύπωση ότι για λίγο διάστημα παύει να κινείται. Κάνει δηλ. στάση, τη μοναδική στη φαινομενική  "αέναη" πορεία του. Τα ηλιοστάσια βρίσκονται το ένα στο βόρειο και το άλλο στο νότιο ημισφαίριο κι όταν ο ήλιος φτάνει σ' αυτά αρχίζει να γυρνά πάλι προς τον ισημερινό. Από εδώ δημιουργήθηκε και η εντύπωση της στασιμότητάς του.
Στο βόρειο ηλιοστάσιο βρίσκεται ο ήλιος στις 21 Ιουνίου γι' αυτό και λέγεται "θερινό ηλιοστάσιο", γιατί τότε κανονικά αρχίζει το καλοκαίρι.Στο "χειμερινό ηλιοστάσιο" (η αρχή του χειμώνα) έρχεται ο ήλιος στις 21 του Δεκέμβρη. Στις 21 του Ιουνίου έχουμε τη μεγαλύτερη μέρα του χρόνου και στις 21 του Δεκεμβρίου τη μικρότερη.
Οι αρχαίοι λαοί αφιέρωναν διάφορες γιορτές στον ήλιο τις μέρες των ηλιοστασίων. Μέχρι σήμερα, οι σκανδιναβικοί λαοί διοργανώνουν διάφορες εθιμοτυπικές, γραφικές γιορτές, που έχουν σχέση με τα ηλιοστάσια και ιδίως με το θερινό στη διάρκεια του οποίου η νύχτα μοιάζει περισσότερο με μέρα. Είναι οι γνωστές "λευκές νύχτες" των βόρειων λαών.

 Εμπλουτισμός των γνώσεων με διαδικτυακή πλοήγηση:ΚΛΙΚ

 
Ερωτήσεις:
  • Πού οφείλονται οι εποχές του έτους;
  • Τι γνωρίζεις για τις ισημερίες;
  • Τι γνωρίζεις για τα ηλιοστάσια;
  • Εντόπισε τις περιοχές που τα Χριστούγεννα και η Πρωτοχρονιά γιορτάζονται καλοκαίρι.

Γεωγραφικό γλωσσάριο:
Εποχές: χρονικές περίοδοι, στις οποίες διαιρείται το έτος και επικρατούν ιδιαίτερες καιρικές συνθήκες (θερμοκρασία, υγρασία, βροχοπτώσεις κ.λ.π.)
 

 

Περιφορά της Γης   γύρω από τον ήλιο

Περιφορά της Γης   και διάρκεια της ημέρας στις διάφορες εποχές

Περιφορά της Γης   και η απόσταση των ημισφαιρίων από τον ήλιο

Το μήκος της ημέρας   ανάλογα με την εποχή

Μαγνητικοί πόλοι της Γης   Προσανατολισμός της πυξίδας πάνω στην επιφάνεια της Γης

Ο ήχος της Γης   Εάν έχετε περιέργεια να ακούσετε τον "ήχο" που βγάζει η Γη λόγω της αλληλεπίδρασης της μαγνητόσφαιρας με τους ηλιακούς ανέμους, ακούστε το (μαζί με πληροφορίες - στα αγγλικά) στο site που σας δίνουμε.

Κίνηση της Γης   Επαναληπτικό των κεφαλαίων (δυστυχώς στα Γαλλικά -Οι μη γαλλομαθείς μπορούν να αρκεστούν στις κατατοπιστικές εικόνες)

η ζωή στον διαστημικό σταθμό   Αναρωτηθήκατε πώς πλένονται, πώς τρώνε, πώς πάνε τουαλέτα, πώς γυμνάζονται οι αστροναύτες; Οι απαντήσεις σ' αυτό το 14λεπτο βιντεάκι.

διαστημικό λεωφορείο   η πορεία του διαστημικού λεωφορείου discovery, από την κατασκευή μέχρι την απογείωση (προβολή παρουσίασης)

 
 
(κλικ στην εικόνα για να ανοίξει η εφαρμογή)

 

Κάνουμε ΚΛΙΚ στην εικόνα!