Το ανάγλυφο της γης
Ενδογενείς δυνάμεις (δηλαδή δυνάμεις που προέρχονται από το εσωτερικό της γης, όπως σεισμοί) και εξωγενείς δυνάμεις (που παρατηρούνται στην επιφάνειά της, όπως το νερό, η θερμοκρασία, ο αέρας, η ανθρώπινη δραστηριότητα κλπ.) μεταβάλουν συνεχώς τη μορφή του.
Τα διάφορα γεωμορφολογικά στοιχεία (βουνά, πεδιάδες, λίμνες, νησιά, κλπ) δημιουργούν το ανάγλυφο της γης. Το ανάγλυφο της γης χωρίζεται σε ηπειρωτικό και υποθαλλάσιο.
Α. Δείτε την Γη όπως ήταν πριν από 500, 200, 190, 135, 65 και 50 εκατομμύρια χρόνια.
ΚΛΙΚ στην εικόνα:
Bρες το βαθύτερο και το υψηλότερο σημείο του πλανήτη
μας. Σε ποιο ανάγλυφο βρίσκεται το καθένα; Eντόπισέ τα
στο γεωμορφολογικό χάρτη της τάξης σου.
Η Γη «γεννήθηκε» πριν από περίπου 4,6 δισεκατομμύρια χρόνια. Από τότε η επιφάνειά της διαρκώς μεταβάλλεται. Αιτίες της μεταβολής είναι οι εξής: α) δυνάμεις που προέρχονται από το εσωτερικό της (ενδογενείς δυνάμεις) και εκδηλώνονται ως σεισμοί και ηφαίστεια, β) δυνάμεις που δρουν στην επιφάνειά της (εξωγενείς δυνάμεις) και οφείλονται στον άνεμο, στο νερό, στη διαφορά θερμοκρασίας και στις ανθρώπινες παρεμβάσεις.
Η σημερινή μορφή της Γης, αποτέλεσμα της δράσης αυτών των δυνάμεων, παρουσιάζει μεγάλη ποικιλία γεωμορφολογικών στοιχείων, δηλαδή: οροσειρών, πεδιάδων, λιμνών, ποταμών, νησιών, χερσονήσων, θαλάσσιων λεκανών, τάφρων κ.λπ. Τα γεωμορφολογικά αυτά στοιχεία διαμορφώνουν το σημερινό ανάγλυφο της Γης, που διακρίνεται σε ηπειρωτικό και υποθαλάσσιο.