Ταξίδι στο βυθό

ΠΑΤΑΜΕ ΕΔΩ ΓΙΑ ΕΝΑ ΤΑΞΙΔΙ ΣΤΟ ΒΥΘΟ!

skafantroΤο αρχαιότερο επάγγελμα των Καλύμνιων ανδρών ήταν το επάγγελμα του δύτη. Στην αρχή ο δύτης καταδυόταν γυμνός και κρατώντας την σκανταλόπετρα, μια πολύ βαρειά πέτρα που τον βοηθούσε να φτάσει μέχρι 40 μέτρα βάθος και έμενε περίπου 3 λεπτά. Τότε δεν κινδύνευε από τη νόσο των δυτών που προκαλείται κυρίως από τη συσσώρευση του αερίου αζώτου, στα μεγάλα βάθη των ωκεανών και στην υπερβολική πίεση του νερού. Όταν ερχόταν απότομα, φορώντας το σκάφανδρο, που ήταν καινούρια εφεύρεση τότε, στην επιφάνεια, τότε το άζωτο έκανε θρόμβους στο αίμα και ανάλογα πού γινόταν ο θρόμβος, έμενε παράλυτος, πάθαινε η καρδιά, ή εγκεφαλικό επεισόδιο. Για να διαπιστώσουν άμεσα αν είχε άζωτο ο πνεύμονας, έδιναν στον “μηχανικό”,  δηλαδή στον δύτη, ένα τσιγάρο. Αν είχε άζωτο τότε πνιγόταν στο βήχα και τον βοηθούσαν όπως μπορούσαν. Το φαινόμενο του αερίου στον πνεύμονα ονομάστηκε το “φαινόμενο της σαμπάνιας”.

Ένα ταξίδι στο βυθό "κρύβει" πάντα πολλές εκπλήξεις. Δες τις παρακάτω εικόνες και το βίντεο, φαντάσου ότι εσύ εξερευνάς το βυθό και αφηγήσου ό,τι βλέπεις σ΄αυτόν.


ΕΠΙΘΕΤΑ ΣΕ -ΙΜΟΣ, -ΙΝΟΣ, -ΙΚΟΣ

Επίθετα ειναι οι λέξεις που συνοδεύουν τα ουσιαστικά και μας λένε κάθε φορά πώς ακριβώς είναι το ουσιαστικό, δηλαδή τι ποιότητα ή ιδιότητα έχει.

  • Έχουν 3 γένη (αρσενικό, θηλυκό, ουδέτερο)
  • Συμφωνούν με το ουσιαστικό στο γένος, στον αριθμό και την πτώση

1. Τα επίθετα σε -ΙΝΟΣ γράφονται με γιώτα (-ι).

Εξαιρούνται:

-ει- :σκοτεινός, φωτεινός, ορεινός, υγιεινός, ταπεινός, ελεεινός

-η- : φτηνός

-υ- :υπεύθυνος, ανεύθυνος, επικίνδυνος

 

2. Τα επίθετα σε -ΙΚΟΣ γράφονται με γιώτα (-ι)

Εξαιρούνται: δανεικός, γλυκός, θηλυκός

 

3. Τα επίθετα σε -ΙΜΟΣ γράφονται με γιώτα (-ι)

Εξαιρούνται:

-η-: ασχημος, διάσημος, άσημος, επίσημος

-υ-: εύθυμος, πρόθυμος, λιπόθυμος, ομώνυμος, ετερώνυμος, ανώνυμος

-οι-: έτοιμος

-η-: περίφημος, έρημος