Ο άξονας & η περιστροφή της γης ΗΜΕΡΑ-ΝΥΧΤΑ

 

Δες αυτή τι στιγμή ποια μερη της Γης έχουν μέρα και ποια νύχτα ΚΛΙΚ

 

Ο Πλανήτης Γη πραγματοποιεί τέσσερις κινήσεις:

Την Περιστροφή, γύρω από τον άξονά της,

Την Περιφορά, γύρω από τον Ήλιο,

Την Ηλιακή μεταβατική περιφορά, που πραγματοποιεί ακολουθώντας την περιστροφή του Ηλιακού συστήματος και

Την Γαλαξιακή μεταβατική περιφορά, που πραγματοποιεί ακολουθώντας την περιστροφή του Γαλαξία

 

(Για να δείτε την εφαρμογή, κάντε κλικ στην παραπάνω εικόνα.)

Ημέρα λέμε το χρονικό διάστημα κατά το οποίο ένας τόπος φωτίζεται από τον ήλιο. Εκείνο το διάστημα που δε φωτίζεται από τον ήλιο λέγεται νύχτα.
Το φαινόμενο της μέρας και της νύχτας οφείλεται στην περιστροφή της Γης γύρω από τον άξονά της. Έτσι κάθε φορά που ένα τμήμα της Γης φωτίζεται, λέμε ότι βρίσκεται απέναντι από τον ήλιο, ενώ το το τμήμα της Γης που δε φωτίζεται βρίσκεται στο σκοτάδι. Οι τόποι φωτίζονται ο ένας μετά τον άλλο και έτσι τη μέρα διαδέχεται η νύχτα.

Άνοιξε το λογισμικό google earth και από το μενού Προβολή επέλεξε "ήλιος". Θα δεις ότι το Google Earth εμφανίζει το τρέχον επίπεδο του φωτός της ημέρας στην τοποθεσία που προβάλλεται.

Πατώντας μάλιστα από το ρυθμιστικό χρόνου το ανάλογο κουμπί μπορείς να δημιουργήσεις μια κίνηση της αλληλουχίας.(εναλλαγή μέρας-νύχτας)


Η διάρκεια της μέρας και της νύχτας δεν είναι πάντα ίδια σε όλους τους τόπους. Αυτό οφείλεται στη μικρή κλίση του άξονα της Γης. Στον ισημερινό π. χ. όλο το χρόνο η διάρκεια μέρας - νύχτας είναι ίση(12 ώρες). Αυτό συμβαίνει στους άλλους τόπους-εκτός των πόλων- μόνο κατά την εαρινή(21/3) και φθινοπωρινή ισημερία(23/9). Στο βόρειο ημισφαίριο τη μεγαλύτερη διάρκεια ημέρας την έχουμε το καλοκαίρι(21/6) και τη μεγαλύτερη διάρκεια νύχτας το χειμώνα(21/12)

Στην κλίση που έχει ο άξονας της Γης, οφείλεται και η δημιουργία των εποχών.